Recenzie: Steelheart de Brandon Sanderson 

Synopsis:

În urma unui eveniment neobişnuit – apariţia unei entităţi misterioase care arde în permanenţă pe cer –, unii oameni au căpătat puteri supranaturale. Denumiţi Epici, aceştia au preluat stăpânirea lumii, războindu-se între ei pentru dominaţie şi omorând oameni nevinovaţi fără să clipească. Nimeni nu li se împotriveşte, nimeni nu luptă împotriva lor… mai puţin Răzbunătorii. Această grupare de rezistenţă şi-a petrecut ultimii ani studiindu-i pe Epici, urmărindu-i şi eliminând o parte dintre ei. David vrea să intre în rândul lor. Îl vrea pe Steelheart, cel mai puternic Epic şi cel care i-a omorât tatăl. Dar, cu toate mijloacele Răzbunătorilor, cum să-l învingă dacă nu-i cunoaşte slăbiciunea?
„Acţiunea rapidă, imaginarul exploziv al lui Sanderson şi senzaţia de pericol omniprezent fac din această carte un page-turner absolut.“ Publishers Weekly
„Perfectă pentru fanii genului care adoră poveştile palpitante cu aventuri şi întorsăturile de situaţie surprinzătoare.“ School Library Journal

582

Părerea mea:

Epicii, oameni care au obținut puteri supranaturale în urma apariției unei entități necunoscute care arde pe cer, Calamity, au  înrobit lumea, făcându-i pe oamenii obișnuiți supușii lor, simple jucării. Sub domnia lui Steelheart, unul dintre cei mai de temuți Epici, Chicago a devenit Newcago, un oraș pe al cărui cer nu a mai răsărit soarele de la Anexare, ziua când Steelheart l-a scufundat în oțel, din cauza lui Nightwielder, un Epic foarte puternic, aflat la comanda lui Steelheart, care l-a afundat într-un întuneric complet. Autoritățile au renunțat să se mai confrunte cu Epicii,  fiind declarați prin lege forțe ale naturii. Dar orice Epic are o slăbiciune, chiar și Steelheart.

„L-am văzut pe Steelheart sângerând.Și am de gând să-l văd sângerând din nou.

AVERTISMENT: Brandon Sanderson este autorul meu preferat, prin urmare nu pot vorbi despre această carte decât într-un mod foarte subiectiv :))

Imediat ce am văzut că apare și la noi cartea aceasta, mi-am dorit să o citesc și nu pot spune că a așteptat prea mult în bibliotecă :). Volumul este relatat din perspectiva lui David, un băiat de optsprezece ani, singurul martor în viață al vulnerabilității lui Steelheart. Totodată acesta a asistat, la vârsta de opt ani, la uciderea cu ferocitate a tatălui său de către însuși Steelheart, motiv pentru care vrea răzbunare. El studiază slăbiciunile Epicilor, devenind o obsesie, scopul existenței sale. David este un personaj puternic, curajos, cu o inima suferindă, care se îndrăgostește, acesta fiind poate singurul lucru care mai seamănă cu normalitatea. El vrea să îl ucidă pe Steelheart, dar are nevoie de ajutor, are nevoie de Răzbunători.

  „— Acolo unde-s ticăloși vor fi și eroi, a zis tata. Așteptați. O să vină și ei.”

Răzbunătorii, o grupare de rezistenţă, încercă să elimine cât mai mulți Epici. Într-o lume în care nimeni nu se mai opune cruzimii Epicilor, ei sunt singurii care mai luptă, încercând să le ofere oamenilor o speranță că acele ființe lipsite de scrupule pot fi învinse. Am întâlnit personaje atât de interesante, pe care doar le voi aminti, lăsându-vă 22001pe voi să le descoperiți (dacă ați citit cartea, aștept să îmi spuneți și mie în comentarii cum vi s-a părut): Cody (o voință de fier), Abraham ( cel care păstrează speranța vie), „Profu” (contează să lupți… cu Epici, cu oameni, cu tine pentru a putea fi tu însuți), Meagan, Tia. Epicii mi-au atras foarte mult atenția, prin misterul care se așterne în jurul lor, fiecare fiind spectaculos în felul său și periculos.

” – Tia vorbește tot timpul despre baza științifică a existenței Epicilor, a zis el. Eu nu cred că pot fi explicați în asemenea termeni. Când vine vorba despre ei, sunt prea multe chestii care nu se petrec așa cum spune știința că ar trebui să se petreacă. Uneori mă întreb dacă nu cumva au apărut tocmai pentru că am crezut că putem explica totul.”

O carte care mă va bântui multă vreme de acum încolo, scrisă într-un mod alert, cu multe răsturnări de situație, cu supereroi care nu au nicio putere supranaturală în afară de voința infinită cu care luptă pentru a-şi recupera lumea care le aparține.

” – Uneori, fiule, trebuie să le dai eroilor o mână de ajutor.”

Lex Luther, The Joker, Red Skull, Magneto, Green Goblin. Fiți pregătiți să faceți cunoștință cu Steelheart :))

wp-1468002962500.jpg
5/5

Melodia care cu siguranță ar trebui să facă parte din coloana sonoră a filmului:

~ Magpie

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s