Recenzie: Magonia – Maria Dahvana Headley

Synopsis:

Încă de când e mică, Aza suferă de o boală misterioasă de plămâni, din cauza căreia îi este tot mai greu să respire, să vorbească – să trăiască. Tot ce pot doctorii să facă e să îi dea medicamente și să spere că reușesc să o mențină în viață. Așa că atunci când Aza vede o corabie în cer, familia ei consideră că e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigură că nu e o halucinație. Poate să audă pe cineva de pe vas strigându-i numele.

Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care întotdeauna a fost alături de ea. Jason, pentru care ea ar putea avea niște sentimente mai mult decât prietenești. Dar înainte ca Aza să se gândească mai bine la asta, ceva groaznic se întâmplă.

Boala o doboară.

Aza pleacă din această lume. Și ajunge într-alta.

imageedit_1_9434059027

 

Părerea mea:

Cer și pământ. Două lumi despărțite de o linie invizibilă. Două lumi ce comunică între ele. Două lumi ce alcătuiesc această carte, Magonia. Aza, o fată de aproape șaisprezece ani știe de mică faptul că va muri din cauza unei boli misterioase la plămâni ce o împiedică să respire normal. Fiind mereu „fata care e pe moarte, cea mai mare parte din viață și-o petrece prin spitale. Nimeni nu știe ce are. Nimeni nu a găsit niciun leac. Iar timpul pe care îl mai are de trăit se scurge rapid. Atunci când aceasta vede o corabie pe cer și aude pe cineva de pe vas strigând-o, toți cred că este un efect al medicamentelor, provocându-i halucinații. Dar nu și Jason. El o crede. Acesta caută diferite informații despre ce spune Aza că a văzut și dă peste Magonia. O invenție? Niște minciuni? Nu. Magonia e reală.

 „Ceva s-a întâmplat sus, dincolo de nori, ceva ce omul nu poate încă să înțeleagă

Mi-a plăcut mult ideea autoarei, creând o lume nouă, dar trebuie să vă mărturisesc că primele 50 de pagini m-au cam plictisit (așa că fiți pregătiți). M-au intrigat poveștile despre Magonia, dorindu-mi să aflu cât mai multe despre această lume. Mi-au pus imaginația la contribuție personajele, având o structură diferită (veți vedea despre ce este vorba). Cartea este relatată din două perspective, astfel încât atunci când ajungem în Magonia păstrăm legătura cu lumea noastră, ca și cum ne-am îmbarca pe o corabie și am arunca ancora. Nici nu vă mai spun cât de frumoasă mi se pare coperta (dar tocmai am făcut-o :)) ). Magonia pare un basm, o luptă între forțele binelui și ale răului, dar care sunt acestea? Secrete, minciuni, trădări se împletesc și provoacă cititorul, oferindu-i cărții o urmă de mister. Autoarea creionează personaje puternice, impresionante, care se tem, dar nu renunță. Acestea nu sunt perfecte, comit greșeli (deși eu aș crede că astfel sunt cu un pas mai aproape de perfecțiune). O întâlnim pe Aza, care se transformă din fata slabă și pe moarte în ceva diferit și special. Aceasta este nevoită să se adapteze noului stil de viață și să renunțe la tot ce iubește, legătura sa cu Pământul. Mi-a plăcut faptul că puterea ei se manifestă treptat, dându-i o urmă de realism. Apoi îl întâlnim pe Jason, cel mai bun prieten al Azei, un personaj bine conturat, fiind atent la detalii, un luptător, dar nu războinic, deoarece lupta are loc în interiorul său. Nu cred că o să mai pot vedea vreun π fără să îmi zboare gândul la el.22001

 „(…)recit un mic fragment din π.(…) Eu am vrut să-i dau Azei toate cifrele. Am încercat să fac asta, când ne-am întâlnit pentru prima oară. Am aflat mai târziu că ea știa mai multe cifre decât mine. Încercam să-i dau ceva ce nu se va sfârși niciodată.

Deși pare aparent imposibil ceea ce vrea să facă (veți descoperi voi înșivă), acesta nu se dă bătut, ci continuă să pășească pe drumul pe care a pornit, speranța ce i s-a încolțit în suflet fiind steaua ce îl ghidează prin întuneric. ( Recunosc că mi s-au părut puțin ciudate acele relații pe care le avea în domeniul informaticii, dar orice se poate în ziua de astăzi 🙂 ). Mi-a plăcut legătura dintre el si Aza, fiind una strânsă precum o frânghie.

Te ( ) mai mult ca {{{[[[(( ))]]]}}}.

Am descoperit multe personaje interesante pe care le voi menționa doar: Zal, Jik, Wedda, Dai, Ley, Milekt, Caru și lista continuă :)). Nu cred că aș putea vorbi despre ele fără să dau vreun spoiler, dar am considerat că merită măcar amintite. Toți au secrete. Toți ascund ceva. Toți sunt legați de ceva. Mi-aș fi dorit să aflu mai multe amănunte despre Magonia, despre misterele pe care le tăinuiește, dar poate vom avea parte și de volumul doi :)).

Dacă vreți să luați parte la o călătorie fascinantă, plină de pericole, cu răsturnări de situație și personaje impresionante, în care magia se împletește cu iubirea, atunci citiți Magonia. Bun venit la bord! 😉

ai încredere în inima ta

 chiar dacă mările se aprind

 (și trăiește iubind

 chiar dacă stelele se mișcă în sens opus)”

wp-1468002952405.jpg
4/5

Melodia care cu siguranță ar trebui să facă parte din coloana sonoră a filmului:

 

~ Magpie

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s